*

Saturday, 18 November 2017

Osaka Nagoya day 2

No comments :
Assalamualaikum..
Dari station bas Nagoya kami naik train ke Uchiyama 2 chome. jauhnya perjalanan lebih kurang 20 minit. sampai station berjalan kaki lebih kurang 10 minit untuk sampai ke homestay yang kami sewa. Selesai mempersiapkan diri dan selesai urusan kewajipan.. terus landing letihnya tak terkata..

Kami bersarapan pagi seadanya dengan bekalan yang ada. maggie wajib ada..juga makanan dalam tin..brahim..adabi..bubur nasi dan yang seangkatan dengannya. Ada sambal bilis kering dan roti yang rakan travel kami bawa dari Msia, ada pelbagai jus buahan yang boleh dibeli, nasi dan roti putih juga boleh di beli di family mart dekat deretan kedai sebelah homestay kami. Kali ini takde sesi masak memasak seperti trip ke Osaka tahun lepas..
 * maaf trip Osaka tahun lepas belum pun update..heheh..


program hari kedua ..anak akak nak ke lokasi event bersama rakannya. adalah urusan yang mereka nak buat.. 
Sebelum tu kami jalan2 ke  Oasis 21 taman yang berdekatan dengan Nagoya TV Tower dan ke Shopping Mall Takashiyama. Plan asalnya akk ikut serta dalam kumpulam mereka..tapi bila sampai ke shooping Mall tuu..akk lebih rela duduk di shooping mall daripada ikut mereka..malas nak jalan kaki jauh. jalan2 kat shopping mall ada baiknya..boleh akak cuci2 mata..hehehe



taman Oasis 21



view di sekitar Nagoya TV Tower







Sekitar Shopping Mall Takashiyama.
akak lepak kat sini sesorang. jalan2 sambil cuci mata..tapi tak boleh cuci poket..huhuhu
apa yang akk nmpk orang jepun ni tidak berjalan dalam kumpulan yang ramai. paling ramai pun 3 orang dalam satu keluarga.
pada mulanya akak cuak juga lepak sesorang kat sini..maklumlah tempat orang yang susah nak bersoaljawab..macam ayam dengan itik..kalau jadi sesuatu haru juga jadinya..
tapi akak tawakkal.. berbekalkan internet kan hado !
tapi tak berani nak jalan jauh2..takut terlupa atau terlepas pandang tempat yang dijanjikan nak jumpa semula dengan anak akak..



bestnya di Jepun ni naik eskelator pun ikut barisan..mereka ikut barisan sebelah kanan..barisan sebelah kiri untuk penguna yang nak jalan cepat..






seharian kami habiskan masa jalan2 di sini..













































Wednesday, 11 October 2017

Nagoya dan Osaka day 1

8 comments :
Assalamualaikum..

Apa khabar sahabat semua..
Kali ini terajin nak update kisah jalan2 akak ke Nagoya dan Osaka..
Termasuk yang ini dah empat kali akak ke negara matahari terbit tuu..
Ada apa ye kat sana..macam tak pernah jemu rasanya..
Pada akak bila kesana..tak kiralah musim sejuk ke musim panas ke.. sama saja. Sama teruja rasanya...seronok merasai suasana yang tenang dan damai lagi selamat. Tiada masaalah pengangkutan..tiada jem..tiada hiruk pikuk..tak buang masa..semuanya on time..
Apa yang penting kena disiplinkan diri..ikut peraturan dia. Boleh jer jika tak nak ikut peraturan n buat bodoh jer..tak siapa pun yang akan tegur kesalahan kita..tapi dari pandangan mereka dan bahasa badan mereka.. membuatkan kita rasa bersalah dan merasa malu..

kisahnya..
tak payahlah nak cerita sangatkan..anak akak ni memang kerap ke Jepun. adalah urusanya di sana..
Jadi.. dia ni mahirlah sikit mengoogle..hihihi, tempat-tempat kat sana..naik pengangkutan apa..tinggal kat mana..semuanya di hujung jarikan. Paling penting seboleh mungkin dekat dan seboleh mungkin murah dengan lokasi tempat yang nak di tuju. Biasanya dia akan pilih lokasi tempat tinggal yang dekat dengan event yang dia akan attend..
Kali ini dia akan ke Nagoya. Memandangkan akak belum pernah kesana..teringin juga nak ikut sama..
Nagoya sebuah Bandar yang disebut sebagai Nagoya-shi..adalah bandar ketiga terbesar dan keempat paling ramai penduduknya yang tinggal di kawasan bandar di Jepun..

Kami tinggal di sana selama 4 hari 3 malam. Tak banyak tempat lawatan yang kami kunjungi..hanya beberapa shopping Mall..station TV ..Nagoya Tample dan Nagoya Castle. Perjalanan yang jauh membuatkan pergerakan kami terbatas , tambahan pula dengan jadual masa event anak akak yang agak dekat..kesuntukan masa..

Dari KLIA2 kami ke Kansai Airport. Dari Kansai Airport kami tidak terus ke Nagoya..tapi kami singgah dulu ke satu outlet ni.. tak sah kan bila datang ke Osaka kalau tak singgah ke Rinku Premium Outlet. 
Kerana tak kuasa nak mengheret bagasi yang sarat barat..kami membuat keputusan untuk menyimpan bagasi kami di kaunter penyimpanan bagasi. Memang ada di sediakan locker untuk menyimpan bagasi dengan bayaran 600yen sehari. Nasib kurang baik semua locker sudah penuh..jadi kami mengunakan khidmat menyimpanan bagasi dikaunter penyimpanan dengan bayaran 620yen. tapi boleh simpan sekali beg-beg sampingan lainnya.. 


berehat sebentar di Kansai Airport sambil bersiap2 apa yang patut dibuat..sebelum memulakan perjalanan seterusnya..

 makanan yang di oder dalam flight tak di usik..jadi lah ia sarapan pagi akak..

...bersama susu yang di beli di Family mart..

selesai sarapan.. kami naik bas dari Kansai Airport ke Rinku Premium Outlet dengan bayaran 200yen sehala..perjalanan tak sampai pun 20 minit..


 giler giler murah..










 
 letih berjalan kami mengopi di Rinku Premium Outlet..

Selesai shopping kami patah balik ke Kansai Airport..ambil bagasi dan naik train pula dalam 40 minit gitu ke Osaka Station. Tiket train ni anak akak  beli secara online.. harga dalam 1130yen sehala. Tak nampak pulak kaunter tiket kat situ..
Naik train ni bukan main naik aje..no tiket dengan no tempat menunggu/naik kena sama. tersalah naik boleh jadi sesat barat jadinya nanti..hihi




Sampai Osaka Station kami singgah makan di satu restoran halal. Restoran Tempura Hategen..lebih kurang gitulah namanya..lupa pulak dah.
 bestnya tempura kat sini..dia masak panas2 dan hantar satu persatu. udang dan sayurnya  pula fresh. 
Salah satu tarikan pelancong datang ke Jepun mungkin kerana makanannya. Tapi nak cari makanan yang hahal tu yang banyak cabarannya. harganya pun boleh tahan mahalnya.
 set tempura yang kami makan ini berharga 1800yen satu set..

ini rakan travel kami..





lepas makan baru nampak ceria sikit muka..hihih
kami meneruskan perjalanan ke Nagoya dengan menaiki Bas. Perjalanan mengambil masa selama 3 jam. Tambang bas 1500yen. Nak dapatkan tiket yang murah kena booking online sebulan sebelum perjalanan. sebulan you! Kat Jepun ni kena rancang dulu sebelum buat apa apa kot!..
3 jam punya perjalanan..sempatlah akak tidor..zzzzzzrrr


 sementara tunggu bas sampai..berwefie dulu..


 naik bas pun dah mcm naik kapalterbang..luas lapang selesa..senyap sunyi walaupun penumpang penuh. terjaga  bila ada pengumuman di setiap station..

sedar2 dah sampai Nagoya station..

apa ada kt Nagoya..nanti akak sambong ye..

Thursday, 6 July 2017

Banda Aceh..sehari semalam saja..

10 comments :
Assalamualaikum..

Salam Aidilfitri ualls..maaf zahir batin..
kisahnya.. awal ramadhan lepas akk bersama anak-anak dan cucu ke Aceh lagi buat kali keempat. entah apa tarikannya kesana lagi tak dapat nak dipastikan. cumanya akk merasa seronok kesana kerana ada sesuatu yang bila akk buat mendapat kepuasan..
Seperti ramadhan tahun lepas..ramadhan kali ini kami kesana dengan menambah satu lagi tujuan ..
Selain anak-anak yang suka shopping pakaian dan tudung di sana..yang boleh dikatakan sedikit murah dan terkini dari pasaran diMalaysia..kami juga membawa misi dari kawan-kawan yang berkirim derma sumbangan untuk anak-anak yatim disana..
Alhamdhulillah..telah selamat kami sempurnakan..semuga usaha kawan2 mengumpul sedikit dana untuk anak-anak yatim di sana mendapat ganjaran yang setimpal dari Allah SWT..

 

Awal pagi kami sudah ke airport dan bersahor di sana. bagasi kami pun ringan..kerana pemergian kami sehari semalam saja. Kami menempah seorang tourguide yang biasa  kami gunakan khidmatnya dan khidmatnya sangat tip top juga tidak berkira sangat. jika kawan2 ingin kesana boleh hubungi Syah +62852-7782-3343..

Biasalah AirAsiakan.. kalau tak delay tak sah..
Sampai saja disana..Syah tour guide kami terus membawa kami kelokasi yang di janjikan..



 keadaan persekitaran di mana-mana rumah anak yatim sama saja. terasa kesunyiannya. lagi lama kita tinggal disana lagi sebak rasanya..



Setiap sumbangan perlu di isi dalam borang menerima dan di minta untuk menulis apakah doa-doa yang di minta.. untuk dibacakan olih anak-anak yatim tersebut. manalah tahu mungkin ada doa yang mustajab dari mereka..



Inilah satu-satunya pasar atau shopping komplek di Banda Aceh. Pasar sebesar Pasar Siti Khatijah di Kelantan..sangat sibuk dengan pengunjung setempat. Ramai juga terjumpa orang Malaysia shopping disana..

 mereka pula suka membeli haruman dikedai ini. harumannya tahan lama dan yang penting boleh dibawa solat..

Satu lagi tarikannya pada kami..keropok malinjau yang nipis dan sedap. sudah mahal lah pulak..

  




 Sampai masa berbuka..kami berbuka di hotel. HERMES PALACE HOTEL.. menyediakan segala jenis makanan yang tak jauh bezanya dengan makanan di Malaysia. kiranya kenalah dengan selera kami. Inilah satu-satunya hotel bertaraf 4 bintang di Banda Aceh. akk merasa kagum dengan cara pengurusan hotel tersebut. Bila sampai waktu berbuka..semua kakitangan hotel termasuk tukang masak dan peramusaji duduk menikmati juadah berbuka bersama2 di ruang yang sama dengan pelanggan. Suasana tenang dan sangat selesa..
Selepas menunaikan kewajipan..jam 10 mlm kami keluar lagi untuk meneroka pasar di tepi2 jalan pula. waktu maghrib semua kedai di tutup dan selepas solat teraweh barulah kedai dibuka semula. Suasana sangat meriah dan merasa seronok dengan sambutan  ramadhan disana. Anak-anak pun seronok memilih tudung yang di jual murah dan yang penting kami merasa sangat selamat selama berada di sana. ..
teringat zaman kanak-kanak akk..betapa seronoknya dapat pergi kedai cina beli baju chet untuk hariraya..hehehe


Penat jalan2 sepanjang jalan tu..waktu nak balik hotel kami singgah ngeteh..oppps maaf ngopi di satu warong yang popular dengan minuman kopi terbalik..
dapat minum kopi terbalik buat mata ni celek sepanjang malam..



lawan pulak dgn chuuruss ni..ermmm memang ngam lah..
Selepas sahor kami bersiap2 pula untuk pulang. insyaallah jika di izinkanNya kami akan datang lagi..